House by Richard Meier in Kuala Lumpur

Monday, August 07, 2006

"Located on a sloped suburban site with exceptional views of the city of Kuala Lumpur this house is organized around a vertical plane that screens views and noise from the busy suburban street, and provides a monolithic backdrop for the living spaces, which are oriented north towards the view. The opaque entry elevation is in contrast to the open city side elevation which is fully glazed and articulated with terraces and sunshades.
Entry is via a 12 meter long bridge that parallels the street and connects the parking court to the entry vestibule. The dynamic oval form of the vestibule serves to receive and redirect the path of circulation through the opaque wall toward the views. A sequence of one and two story volumes houses the living room, dining room, kitchen and pool areas.
The facade materials have been selected with respect for the wet Malaysian climate. A combination of ceramic tile, enameled aluminum, and glass form a moisture resistant skin that is easily maintained. The architecture also responds directly to the intense year-round sun by integrating exterior sunscreens into the facade to protect glass areas from direct sun exposure. Insulated glass and interior motorized shades further reduce heat gain and glare." to find out more...

Passage & Image from http://www.richardmeier.com/ project/residential/Kuala Lumpur House 1997-2002

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...